ПРВО ПА ЖЕНСКО

  • May 18, 2017 08:00pm - 10:00pm
  • Youth Cultural Center

Од 18 до 21 мај 2017, во МКЦ, ТииииТ!Инк. ќе го организира јубилејното 5-то издание на фестивалот „Прво па женско“. Фестивалот е една од активностите во проекот „Прво па женско – фестивал за феминистичка култура и акција“  кој е ре-грантиран од проектот „Граѓанско учество за локална демократија“

ПРОГРАМА
—————–
18.05. (четврток)
20.00 кино Фросина | Отварање + Кратки филмови + дискусија|
„Елена” (2016, 15’) Дина Дума
„Долорес“ (2017, 14’) премиера – Радован Петровиќ
„Влакна“ (2013, 25’) – Елеонора Венинова
„Ќе дојдат децата“ (2017, 19’) – Ана Јакимска
По проекцијата следува разговор со авторите, модериран од Румена Бужаровска.

22.00 плато | ДиЏеј Сет Дамите бираат | Ilina Angel

——————————————————————————————

19.05. (петок)
19.00 фоаје на кино Фросина на кат | Предавање |
Сандра Дален (Шведска) – Вагинален секс

21.00 Денсинг сала | Перформанс + дискусија |
Драгана Стојчевска Гунин: Каде одат претставите што не се случуваат?

22.00 плато | ДиЏеј сет Дамите бираат |
Соња Исмаил и Ана Мало

——————————————————————————————

20.05. (сабота)
18.00 фоаје на кино Фросина на кат | Панел дискусија | Родовата и сексуалната (не)еднаквост во Југославија: помеѓу револуционерната утопија и историскиот континуитет на патријархатот
Учесници: Франко Дота, Ивана Пантелиќ и Тијана Окиќ
модератор: Славчо Димитров

20.00 кино Фросина | Претстава | Црвена љубов – БИТЕФ Театар (Србија)
Режија и драматизација: Олга Димитријевиќ
Играат: Владимир Алексиќ, Јелена Илиќ, Милица Стефановиќ и Ана Ќурчин
Музика: Ана Ќурчин

21.30 плато | Концерт | King’s Peach, Contact 59, SEINE, Kukla, Bitipatibi

——————————————————————————————

21.05. (недела) плато

13.00 | Базар | MightyJewelry, Глигор Кузмановски, CRUSH, Em Ellephantski, Ѓорѓе Јовановиќ, ATAMI, BullBerry, ПлетЕлица, MaiCraft’s, LUDUS, WizArt, Pocket Gallery, Mei Ro, M’Crafts, Farina’s handmade, Okokori, Nikulec pop-up store, Seed of Life и Васко (ДКЦ)

13.00 | Работилница за татковци и ќерки | Доротеј Нешовски

14.00 | Работилница за поправање точаци за девојки | Bikestop

14.00 – 22.00 | ДиЏеј сет | Дамите бираат
Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет

16.00 | Храна | ХНУ

19.00 | ЛезФемСлем | Жените тоа го прават гласно!

——————————————————————————————

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА

~бифе на кино Фросина| Изложба на постерите од конкурсот |

~фоаје на кино Фросина на кат | Изложби |
Христина Иваноска, Сирота мала богаташица (избришано минато), 2014-2015
HAVEIT (Косово), Pilule du Lendemain, 2017

~плато | ДиЏеј сет | Дамите бираат
18.05 | 22.00 | Ilina Angel
19.05 | 22.00 | Соња Исмаил и Ана Мало
21.05 | Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет

User Login